Demirci: GEM´ler üç yıl içinde misyonunu tamamlayacak  
Demirci: GEM´ler üç yıl içinde misyonunu tamamlayacak

Demirci: GEM´ler üç yıl içinde misyonunu tamamlayacak

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye´deki Suriyelilerin eğitimine ilişkin “Geçiş Eğitim Merkezi konseptinin bizim eğitim sistemimize dahil edilmesi öncesinde gerekli olan Türkçe dil bilgisi ve girecekleri sınıfla alakalı yeterlilikler 3 sene içerisinde oluşturulacak ve Geçici Eğitim Merkezleri (GEM) misyonunu tamamlayacak. Bu süre zarfında GEM´deki öğrenciler de Türk eğitim sistemine dahil edilecek.“ dedi.

Demirci: GEM´ler üç yıl içinde misyonunu tamamlayacak

Demirci, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Merkezi´nde düzenlenen "Türkiye´deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası" adlı panelde yaptığı konuşmada, iç savaşın başladığı ilk dönemde, devlet olarak, okullarını yarıda keserek Türkiye´ye gelen Suriyeli çocukların eğitimlerine destek vermeyi amaçladıklarını vurguladı. Türkiye´ye 2011 yılında gelen sığınmacıların iç çatışmalar bittiğinde ülkelerine geri döneceğinin düşünüldüğünü ancak gelinen noktada, bu düşüncenin aksine sığınmacı sayısının arttığını belirten Demirci, Türkiye coğrafyasında geçmişte de pek çok göç hareketine şahitlik edildiğini ancak göç olgusuyla ilgili bir politika ve hafıza geliştirilmediğini bildirdi. Bürokrasinin politika üretmeyeceğinin altını çizen Demirci, "Bürokrasi politikacıların ürettikleri politikayı programlar ve projelerle realize eder. Suriye mevzusuyla alakalı en büyük sıkıntılarımız, zaman kaybına sebep olan belki en büyük engellerimizden biri Suriye politikasıyla alakalı bürokrasiyi enforme etmenin ötesinde bürokrasiyi harekete geçirmek hususunda somutlaşmış bir politika olmayışı da bizim bürokraside yapacağımız işleri belirliyor." diye konuştu.

 

"Batı, bizim yaşadığımız tecrübeyi yaşamıyor"

Demirci, 2011´den sonra Geçici Eğitim Merkezleri marifetiyle okullarına ara veren çocukların eğitim konsantrasyonlarını ayakta tutabilmek için benzeri olmayan bir konsept geliştirdiklerini anlattı. Demirci, "Batıda özellikle bu tür mülteci dalgalarında döneceği gün hiç hesaba katılmadan, geldikleri andan itibaren o ülkeler kendi dilleri ve müfredatlarıyla ilgili bir süreç işletiyorlar. Hiçbir şekilde bizim yaşamış olduğumuz bu gerçekliği ve bu tecrübeyi yaşamıyorlar. Biz GEM konseptini bu zeminde değerlendirmek durumundayız." ifadesini kullandı. 2011´deki öngörülerinin iflas ettiğine dikkati çeken Demirci, Bakanlık olarak yeni bir eğitim paradigması geliştirmek durumunda kaldıklarını aktardı. Demirci, bu paradigma kapsamında GEM ve buradaki eğitimi tamamlayan sığınmacı çocukların geleceğiyle ilgili konuların masaya yatırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: "GEM´deki eğitim her ne kadar dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında iyi bir numune gibi görünse de bu eğitimin nihayetinde bu çocukların daha sonra alacakları belge veya sertifikanın daha sonraki hayatlarında herhangi bir akreditasyon sorunu yaşama ihtimali var. Biz özellikle 5-6 ay içerisinde, Suriyeli nüfusu temsil etme hususunda bizim açımızdan en makul ve yetkin geçici Suriye hükümetiyle, onun eğitim bakanlığı ve ilgililerle bir takım toplantılarla bu sorunu tartışıyoruz ve konuşuyoruz."

 

"Suriyeli öğrenciler Türk eğitim sistemine entegre olacaklar"

Bu görüşmeler sonucunda tam bir mutabakat oluşmasa da tatmin edecek bir kararın ortaya çıktığını vurgulayan Demirci, bu kapsamda, Geçici Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimin Geçiş Eğitim Merkezi konseptine evrileceğini bildirdi. Demirci, bu konseptte çeşitli içerik düzenlemelerinin yapılacağına işaret ederek, şunları kaydetti: "Geçiş Eğitim Merkezi konseptinin bizim eğitim sistemimize dahil edilmesi öncesinde gerekli olan Türkçe dil bilgisi ve girecekleri sınıfla alakalı yeterlilikler 3 sene içerisinde oluşturulacak ve GEM´ler misyonunu tamamlayacak. Bu süre zarfında GEM´deki öğrenciler de Türk eğitim sistemine dahil edilecek. GEM´lerde yaklaşık 260 bin civarında öğrenci var. Resmi olarak 11 bin civarında Iraklı öğrenci okullarımızda okuyor. Toplamda 350 bin civarında bir kitle şu an hem GEM´lerde hem de okullarımızda eğitim görüyor. Bu sene itibarıyla yaklaşık 100 bin civarındaki 1´inci sınıf ve okul öncesi eğitim gören çocuklar, Türkiye´nin neresinde olursa olsun Türk eğitim sistemine entegre olacaklar. Fakat bu dahiliyet esnasında Arapça dili, Suriye Kültürü ve Tarihi ve benzeri kendi kimlikleriyle alakalı ekstra dersler öğretilecek." 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.