Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü çalıştayı başladı  
Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü çalıştayı başladı

Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü çalıştayı başladı

Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla, yurt dışında lisansüstü öğrenim gören bursiyerlerle ilgili “Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü” konulu çalıştay başladı.

Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü çalıştayı başladı

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile Bakanlık üst düzey bürokratlarının katılımıyla Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünün düzenlediği "Türkiye´nin Yetişmiş İnsan Gücü-MEB Yurtdışı Burs Programı Çalıştayı", Başkent Öğretmenevi´nde başladı. 

 

Üç gün sürecek çalıştayın açılışlında konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "1416 bursluları artık sahipsiz değil. MEB 1416 burslularının bütün problemlerini çözmek için çalışıyor." dedi. Tekin, Haziran 2013´te Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığındaki koordinasyon toplantısında, yurt dışı burslusu öğrencilerin sorunları için çalıştıklarını, YÖK Başkanı, ÖSYM Başkanı ve TÜBİTAK Başkanı ile kendisinin de bulunduğu bu toplantıda birçok konuyu masaya yatırdıklarını ve o günden beri konuyla ilgili birçok problemi çözdüklerini kaydetti.

 

Tekin, toplantıda yurt dışına gönderilen öğrencilerin sorunlarını gördüklerini hatırlatarak, "1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilen öğrenciler maalesef sahipsizdi. Gönderilecek alanlardan başlayıp, seçimi ve seçimi sonrasındaki arkadaşlarımızın takipleri gibi konular tamamen ortada kalmış bir durumdaydı. Sayın Bakanımızın takibi ile o gün bir süreç başlattık. 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilecekler ile ilgili ayrıntılı bir düzenleme gerçekleştirdik." ifadesini kullandı. Öğrencilerin birçoğunun askerliğini tecil ettirmek, yurt dışına bir şekilde gitmek gibi kaygılarla hareket ederek burs başvurusu yaptıklarına işaret eden Tekin, bu problemler üzerine mülakat mekanizması geliştirdiklerini, gerçekten akademisyen olmak isteyen insanları seçtiklerini, iki yıldır da mülakat sisteminin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Tekin, yurt dışına giden öğrencilerin tercih ettiği ülkelerde belli noktalarda yoğunlaşmalar olduğunu, bunun da problem oluşturduğunu ifade ederek, "Madem bizim uzmana ihtiyacımız var, o zaman bu uzmanları, her biri nerede daha iyi yetişecekse oraya gönderelim diye alanı genişlettik. Çok sayıda ülkeye lisansüstü eğitim için öğrenci göndermeye başladık." dedi. 

 

1416 bursluları artık sahipsiz değil

Öğrencilerin yurt dışına gönderilirken uzmanlaşmalarını hedeflediklerini, yurda döndüklerinde belirli alanlarda uzman, yetişmiş bir insan gücü oluşturmayı istediklerini belirten Tekin, yurt dışına giden öğrencilerin özlük haklarında da ciddi sorunlar tespit ettiklerini söyledi. Tekin, şunları kaydetti: "Yurt dışına giden öğrencilerimizin özlük hakları çok düşük olunca, geçinmelerini bile temin edemeyecek rakamlarda olunca, öğrencilerimizin ücretlerinde yüzde 40´a yakın iyileştirmeler yaptık. Bu da bizim öğrenci niteliğimizi ciddi şekilde arttırdı. Gönderdiğimiz arkadaşlarımızla ilgili takip mekanizmamız yoktu. Gönderiyoruz, bu çocuk ne çalışıyor, hangi aşamada, nelerle uğraşıyor, bunu takip edemiyorduk. E-okul benzeri REBUS isminde program oluşturuldu. Arkadaşlarımızın bundan sonra her adımını takip etmiş olacağız."

 

Konuyla ilgili bazı eksikliklerin, giderilmesi gereken problemlerin olduğunu belirten Tekin gelecek haftalarda Meclis´e sevk edilecek torba kanun içinde, yurt dışına giden öğrencilerle ilgili düzenlemelere ilişkin değişikliklerin de yer alacağı bilgisini verdi. Tekin, "Yurt dışına gönderdiğimiz bu çocuklarımızın iyi yetişmeleri sürecinde hepimiz taşın altına elimizi sokalım. Takip mekanizmasını beraber geliştirelim. Eğer bir değişiklik öngörüyorsanız, bizimle irtibat halinde siz bunu yapın." dedi. Tekin, 1416 burslularının artık sahipsiz olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "MEB, 1416 burslularının bütün problemlerini çözmek için çalışıyor. Bunu özellikle söylüyorum, sahipsiz değiller. Çünkü Sayın Bakanımız ve bütün arkadaşlarımız, gittiğimiz ülkelerde en az okullarımız kadar 1416 burslusu öğrenci arkadaşlarımızla bir araya gelmeyi ve onları dinlemeyi bir politika olarak kabul ettik. Gittiğimiz yerlerde çocukların bize söylediği şey, ´ilk defa sahiplenildiğimizi hissettik´ oluyor. Biz bu çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız. 1416 programı Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi, Türkiye´nin yetişmiş insan gücünün oluşmasına katkı sağlayacak ciddi bir adım. Çok büyük bir bütçe ayırıyoruz. Bunun sağlıklı bir şekilde yürümesi gerekiyor."

 

Bursluluk programı için bütçe 10 kat arttı

MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci ise son 10 yılda yurt dışına öğrenci gönderilmesi ivmesinin büyük bir hız kazandığını belirterek, "Bu ivme sadece öğrenci sayısındaki artış değil. Öğrencilere sunulan imkanlar açısından da çok kayda değer ilerlemeler görülmüştür. Ancak bu alanda yaşanan gelişmeler, öğrenci sayısındaki artışlar, öğrencilerin şartlarının iyileştirilmesi ve bu sürecin daha verimli olması için tüm paydaşlarımızın katılımıyla böyle bir çalıştay ihtiyacı doğurmuştur." dedi. Çiftci, bursluluk programı için ayrılan bütçenin gelişme gösterdiğine işaret ederek, "2002 yılında ayrılan bütçe 48 milyon Türk Lirası´dır. 2016´da ise yaklaşık 10 kat artışla 433 milyon Türk Lirası bütçe ayrılmıştır. Bu da Bakanlığımız nezdinde hükümetimizin bu işe ne kadar önem verdiğinin en önemli göstergesidir." şeklinde konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.